29/4/11

Resumet de la tertúlia del dimecres!




Com alguns de vosaltres ja sabeu, dimecres passat vam comentar Camps de maduixes, de l'escriptor Jordi Sierra i Fabra. Es tracta d'una obra força llegida a escoles i als instituts, i per tant, per alguns dels nostres tertulians i tertulianes no va ser una sorpresa. Voleu saber què se’n va dir? Doncs atents i atentes:

- Es va parlar de l'argument en general, i del caire realista del llibre. No és una exageració, descriu situacions que malauradament passen massa sovint. En cert sentit, pot ser utilitzat com a toc d'advertència, per advertir alguns lectors joves que es poden sentir arrossegats a seguir un camí determinat a causa d’unes "males companyies".
- La situació de la Lluciana, els seus raonaments mentre està en coma, i la partida d'escacs imaginària que juga en el seu subconscient. L’amenaça de les peces negres, que representen la mort.
- El personatge més destacat, sens dubte, l’Eloi, per la seva valentia i el seu compromís.
- En Poli, el camell. la seva astúcia i intel·ligència per exemple, quan llença les pastilletes a la claveguera per evitar que l’enxampin amb les proves.
- La relació de la Norma amb la seva germana. Com tractaran els pares a la seva filla petita a partir d’ara? La deixaran sortir per la nit?
- La perspicàcia del periodista. És llest, però li falta una miqueta de compassió. Porta la notícia massa a l’extrem.
- La Loreto, té un problema greu, la anorèxia. No acaba de quedar clar si la supera o no, però almenys ho intenta i fa un primer pas: evitar el vòmit.
- Rapidesa en l’argument. L’acció avança ràpid. En algunes edicions els capítols s’encapçalen amb les hores que van passant, en d’altres, amb moviments d’escacs. Es tracta, però, de capítols curts que van saltant d’un personatge a un altre, i que al final s’acaben relligant.
- Discussió entre si caldria fer una segona part del llibre o simplement una ampliació d’aquest per acabar de tractar alguns punts que queden massa oberts:Què passa amb la Loreto? Com es recupera la Lluciana? I la seva relació amb l’Eloi? Aconsegueix en Màxim portar-se bé amb els seus pares?
- El final no podria ser d’altra manera. És el que tothom esperava.

Es tracta d’un llibre que ha dividit força, en el bon sentit de la paraula, als nostres lectors: els amants dels relats de tipus realista han quedat encantats i demanen més literatura d’aquest estil, mentre que els que són més amants de temes fantàstics evidentment, els ha faltat temps per dir que el realisme no els acaba d’enganxar. Cadascú té els seus gustos particulars.

27/4/11

Guanyadors definitius!

Ja sabem els guanyadors definitius del Premi Atrapallibres i el Premi Protagonista Jove... Preparats? Doncs aquí us passem la llista completa dels guanyadors, fins i tot, els de les dues categories en les que no ha participat la Biblioteca. A veure què us sembla...



- Premi Atrapallibres: categoria 9 anys.


KASPARAVICIUS, Kestutis. Coses que de tant en tant passen.

Un porquet d’allò més polit que treu de polleguera la seva família; una serp que es mossega la cua i no s’explica d’on li ve el mal; una maduixa que es resisteix a anar a parar al cistell i arrenca a córrer; ... Un deliciós recull de relats curts d’estil surrealista, suggerents i il·lustrats. Cada conte una pàgina i davant per davant la imatge. Dibuixos plans on hi predominen els tons càlids i el treball minuciós i ben acabat.






- Premi Atrapallibres: Categoria 10 anys.


MUÑOZ AVIA, Rodrigo. El meu germà el geni.

La Lola és l’única jugadora femenina de l’equip de futbol de l’escola i dels equips de la seva zona. Com que és molt bona i té la confiança de l’entrenador li costa entendre que la seva família li prohibeixi jugar aquell partit tan important per anar junts al recital de piano -també decisiu convé la Lola-, del “geni” del seu germà.. Un conflicte que en esclatar du la família de bòlit i deixa pas a un relat de to reivindicatiu i extremament vital, que tindrà conseqüències.




- Premi Atrapallibres: Categoria 11-12 anys.

WALLIAMS, David. El noi del vestit.

Dennis és un noi amb idees, somnis i una flaca pels vestits femenins i les revistes de moda que comparteix amb Lisa, companya d’institut, Dennis viu amb el germà gran i un pare més aviat brusc i dins la família ha de mantenir oculta, per raons òbvies, la seva dèria. Una passió que de la mà de la seva amiga agafarà proporcions enormes i catastròfiques. Novel·la que atrapa on destaquen l’originalitat i dinamisme de la trama i convenç per la qualitat de la descripció i emotivitat dels personatges.



- Premi Protagonista Jove: categoria 13-14 anys.


ASHEY, Jay. Per 13 raons.

En Clay Jensen troba, quan arriba a casa, una misteriosa capsa dirigida a la seva atenció. La capsa conté set cintes de casset, tot fa pensar qeu les ha envait la Hannah, una companya de classe qeu es va suïcidar un parell de setmanes abans. A poc a poc descobrirà les tretze raons per les quals ella ha decidit posar fi a la seva vida, tretze cares de casset que coincideixen amb les tretze persones que les han d'escoltar. Ell n'és una. "És un joc molt senzill: primer les escoles i després les passes". En Clay confirmarà que res del que fem o deixen de fer és indiferent.



- Premi Protagonista Jove: Categoria 15-16 anys.

STIEFVATER, MAGGIE. Tremolor.

De petita, la Grace, va estar a punt de ser devorada pels llops, però el més jove, el dels lluminosos ulls daurats, es va revoltar contra la llopada i la va salvar. Des de llavors la Grace s’acosta al bosc i sent l’esgarrifança que li provoca un llambrec groc i brillant que l’observa. Una lleu tremolor com la que nota ara mateix que li sembla haver retrobat la fascinació d’aquella mirada en els ulls daurats del xicot que despatxa a la llibreria. Novel·la fantàstica i d’amor d’una inusitada profunditat en el tema i en l’expressió de sentiments.





Ja veieu que alguns d'aquests resultats han coincidit amb el que va votar el nostre jurat particular a la Biblioteca, i alguns altres no.

26/4/11

Llibres temàtics!!!

Com ja sabeu, Camps de maduixes tracta el tema del consum de drogues i també el de l'anorèxia i la bulímia. Bé, doncs, si sou dels que us agrads llegir sobre aquests temes, aquí teniu alguna recomanació que trobareu a la Biblioteca:



ANDERSON, Laurie Halse. Frío.

Lisa es repeteix constantment que no ha de menjar. A la seva vida només hi ha espai per comptar les calories, per fer exercici quan l'han obligat a ingerir una quantitat d'aliments que ella considera excessiva. Sempre. Però ara la seva amiga Cassie, amb qui va fer el terrible pacte de convertir-se en la més prima de l'institut, ha mort i la persegueix en els seus somnis, perquè se la vol emportar amb ella, no vol estar sola a l'altra banda...




AROLD, Mariliese. Diagnòstic: anorèxia.

Una noia de 15 anys està enamorada del profesor d’anglès que tenia l’any passat. La professora que tenen aquest any els ha proposat un viatge a Londres, i ells estan encantats, però per això encara falten setmanes. Aquesta noia es veu grassa, i es proposa aprimar-se, però el que comença sent com una dieta per veure’s guapa, acaba malament. Cada vegada va perdent més pes, i ella es continua veient grassa. Al final acaba en un hospital ingressada per culpa d’aquest problema, l’anorèxia.



HEDE, Maria. Miradas en el espejo.

Com pot la gent estar tan prima? Les persones primes normals no es desmaien, per què em passa a mi? Potser sóc especial? Potser el destí ha determinat prèviament que mai arribaré a estar prima. Sí, en el mateix moment del meu naixement el planeta Saturn es va trobar a Déu enmig de l'arc iris. Això només pot desencadenar un fet irrevocable: la recent nascuda Evelyn està condemnada per secula seculorum a estar grassa.




LIENAS, Gemma. Bitllet d'anada i tornada.

Anorèixa i bulímia són dues paraules que a la Marta i als seus pares no els resulten gaire habituals. A la Marta perquè viu més pendent de descobrir l'amor i el sexe amb en Ricky, anar al cinèma amb la Clàudia o riure amb els seus germans bessons. Als pares perquè estan massa pertorbats pel fantasma de l'atur. En poc temps, però tot es capgira de tal manera que la Marta ha d'ingressar en un hospital amb anorèxia nerviosa.




LIENAS, Gemma. Cul de sac.

T’has passejat mai pel barri de la Ribera a les dues de la matinada? Has entrat algun cop en un bar heavy rock ple de fum? Has anat alguna vegada a tota velocitat amb moto pels carrers de la ciutat? T’has enamorat mai d’una noia del teu curs? Si has fet alguna d’aquestes coses, segur que en Ramon et resultarà familiar. Però ell s’ha endinsat en un món molt perillós, massa.





LIENAS, Gemma. El diari groc de la Carlota.

"De porros, en aquesta casa, no en vull ni sentir parlar". Aquesta és la resposta que dóna, a la Carlota i en Marc, el seu pare quan li fan una pregunta a propòsit de les drogues. Però, aleshores, com podrà decidir en Marc si fuma porros o no a la festa on l'han convidat?. La Carlota, determinada a aconseguir-ne tanta informació com pugui, escriu aquest nou diari que tens a les mans. A partir de testimonis que va recollint i de les explicacions qeu rep del seu entorn més immediat i, sobretot, d'un metge del seu club de futbol preferit, la Carlota s'endinsarà en el complex món de les drogues, convençuda, com sempre, que només quan disposes de tota la informació pot realment decidir.



ROCA, Joan. Demà encara volaran les orenetes.

Quan la Laia va lliurar el seu diari personal a l'Albert tot dient-li és més teu que meu, el noi no va saber veure-hi un adéu, un punt final a un any i mig d'amistat sincera, però el va acceptar confiant que li serviria per entendre el patiment de la seva millor amiga. LAlbert recupera aquell diari uns anys més tard i l'aprofita en la redacció d'un treball literari per als seus estudis de filologia catalana.

24/4/11

Camps de maduixes!




Alguns de vosaltres ja haureu començat a llegir Camps de maduixes, oi? Doncs, bé, per als mandrosos, aquí us posem el resumet de la contraportada per si us interessa...



"Neix el dia. En un hospital, la Luci està en coma a causa de l'èxtasi, la droga de disseny més de moda. Els seus amics reflexionen sobre el que va passar el dia abans; la seva millor amiga, bulímica, s'enfronta finalment amb ella mateixa; el noi que està enamorat de la Luci busca el camell qeu li va subministrar la pastilla amb l'esperança d'ajudar a salvar-li la vida. La policia també el busca, i un periodista es proposa destapar tot el dramatisme de l'afer. En poques hores, tot s'accelera, i tothom qui coneix la Luci lluita per ella, però també per alguna cosa més."



22/4/11

Tertúlia del mes d'abril

Dimecres, 27 d'abril a 2/4 de 7 de la tarda.


Comentarem: Camps de maduixes, de l'escriptor Jordi Sierra i Fabra.



20/4/11

Sant Jordi!

Aprofitant que s'aocosta la diada, dediquem aquest post a desitjar-vos molt bon Sant Jordi 2011! Que us regalin moltes roses, i també molts llibres!


Aprofitem per recomanar-vos la web Chilias, on hi trobareu un recull de jocs i recomanacions de tot tipus, relacionats amb Sant Jordi.

18/4/11

Recordem la web




En aquest post ens dediquem a recomanar una web, la del nostre escriptor de capçalera d'aquest mes: Jordi Sierra i Fabra. Una web molt completa, amb informació sobre la seva obra i sobre ell, i sobre la seva fundació, fotos, entrevistes... de tot, vaja.


Per qui tingui ganes de conèixe'l una miqueta més.

15/4/11

Curiositats de la vida...

Segur que alguns de vosaltres ja heu començat a llegir Camps de maduixes, de l'escriptor Jordi Sierra i Fabra, oi?

I també segur que molts de vosaltres coneixeu el grup de música Antònia Font, oi? Doncs, bé, aquí us deixem un vídeo amb una cançó seva que, mira per on, es diu Camps de maduixes. Això no vol dir que la cançó tingui a veure amb l'argument del llibre, però si més no té certa gràcia que un llibre i una cançó es diguin igual.

Apa, a veure si us agrada la cançó, i per suposat, també el llibre!


11/4/11

Jordi Sierra i Fabra, què ha escrit?

Com ja sabeu, el nostre autor de capçalera d'aquest mes d'abril és Jordi Sierra i Fabra. Si haguéssim de fer una llista amb totes les seves novel·les no acabaríem mai!

Si us en voleu fer una idea, aquí teniu només alguns dels seus llibres que podeu trobar a la Biblioteca:




Així doncs, ja ho veieu: la llista és llarga i les temàtiques variades, tot i que habitualment podem dir que són força realistes, i que expliquen històries habituals que ens podem trobar cada dia.

Si no els coneixeu, us animem a llegir-ne algun!

9/4/11

Ja tenim guanyadors!

Com ja sabeu, aquesta setmana hem celebrat el Premi Atrapallibres i el Premi Protagonista Jove... i ara...ha arribat el moment de donar el veredicte final. Voleu saber quin llibre ha agradat més de cada categoria?


- Premi Atrapallibres, categoria 10 anys.




1. El senyor Silvestre, de l'escriptora Silke Lambeck, amb 35 punts.

2. El meu germà, el geni, de l'escriptor Rodrigo Muñoz Avia, amb 32 punts.


3. Cornèlius i el rebost d'impossibles, de l'escriptor Carles Sala, amb 17 punts.



- Premi Atrapallibres, categoria 11- 12 anys.




1. El llibre del cementiri, de l'escriptor Neil Gaiman, amb 43 punts.
2. El noi del vestit, de l'escriptor David Walliams, amb 33 punts.
3. He tornat a jugar amb la mare i se m'ha espatllat, de l'escriptor Miquel Obiols, amb 20 punts.


- Premi Protagonista Jove, categoria 15-16 anys.


1. Tremolor, de l'escriptora Maggie Stiefvater, amb 16 punts.


2. Simple, de l'escriptora Marie - Aude Murail, amb 11 punts.


3. Be safe, de l'escriptor Xavier - Laurent Petit, amb 9 punts.


4. Els estranys talents de la Flàvia, de l'escriptor Alan Bradley, amb 4 punts.


Apa, ara ja sabeu els guanyadors. Només toca esperar per Sant Jordi, que serà quan sabrem els guanyadors defintius sumant totes les votacions de tots els centres que hi han participat.


Volem donar les gràcies als més de 30 nois i noies que ens han fet de jurat i dir-los que els esperem l'any vinent amb més Atrapallibres i Protagonista! Ah, i si algú de vosaltres encara no hi ha participat mai que s'animi per aquest 2011!

5/4/11

Tertúlia del mes d'abril

Dimecres, 27 d'abril a 2/4 de 7 de la tarda.
Comentarem: Camps de maduixes, de l'escriptor Jordi Sierra i Fabra.