31/12/11

Bon any!

Des de la Biblioteca us desitgem MOLT BON ANY 2012!

Com que sempre es pot millorar, esperem que aquest any sigui millor que el que deixem enrera!

29/12/11

Atenció... canviem l'hora!

Per si algú no s'hi ha fixat, que tothom posi les antenes! A petició dels nostres tertulians i tertulianes,les tertúlies literàries passen a celebrar-se l'últim dimecres de mes a les 6 de la tarda, i no a 2/4 de 7 com fins ara.
Ara ja ho sabeu,que ningú hi falti!


Tertúlia del mes de gener

Dimecres, 25 de gener a les 6 de la tarda.

Comentarem: Reckless, carn de pedra, de l'escriptora Cornelia Funke.

27/12/11

El que s'ha dit de... El cementiri sense làpides i altres històries negres


Com molts de vosaltres ja sabeu, el dimecres passat vam estar comentant El cementiri sense làpides i altres històries negres, de l'escriptor Neil Gaiman, i com sempre, aquí us deixem algunes de les coses que s'en van dir...
- És una lectura que sorprèn per la seva originialitat, molt diferent de qualsevol altra lectura que haguem fet fins al moment.
- El fet d'estar estructurat en diferents contes curts fa el lector es pugui tenir una opinió diferent sobre cadascun dels contes, alguns han agradat més que d'altres.
- Està considerat un recull de contes de terror, i moltes vegades, tot i que potser no arriba a la por, si que provoca un cert neguit al lector, una angoixa que és el mateix que provoca la curiositat per continuar llegint.
- En alguns casos ens hem quedat amb ganes de saber com continua la història, per exemple en el cas de la historia de La presidència d'Octubre.
- També ens hem fixat que algunes històries tenen a primer cop d'ull poc sentit. Per exemple, en la de No ho diguis a en Jack, el lector no acaba de saber mai qui o més ben dit, què és en Jack, intenta buscar l'angoixa del lector pel que no coneix, sense saber mai ben bé com és que la caixa va amunt i avall. Podríem dir el mateix de les Instruccions finals, fins i tot vam fer la prova llegint-ho en veu alta i amb l'entonació adequada i vam comprovar que tenen la intenció de crear por al lector, perquè veu com la seva voluntat no importa.
- També cal recordar El Pont del Ponti, una història amb una enganyifa molt curiosa, tot i que potser no és tan pretesament terrorífica com alguns dels altres contes.
- Ens vam fixar en El cementiri sense làpides, recordant així El llibre del cementiri, i de retruc Coraline. Les tres obres, El cementiri sense làpides i altres històries negres, El llibre del cementiri i Coraline escrites amb l'estil inconfusible de Gaiman, que no deixa indiferent a ningú. Fins i tot vam recordar l'adaptació en còmic de Coraline i les seves terrorífiques il·lustracions.

Ara ja sabeu que tot i ser una lectura potser no massa recomanable per abans d'anar a dormir, El cementiri sense làpides i altres històries negres t'enganxa i et fa estar en tensió des del primer moment de cada una de les històries. És original i diferent!

25/12/11

Felicitem el Nadal!

Des de la Biblioteca et volem desitjar molt Bon Nadal!



Ja saps que per aquestes festes a la Biblioteca trobaràs un munt de propostes lectores per matar el temps. Aprofita-les!

24/12/11

Novetats de desembre

Aquí us deixem les novetats que ens han arribat aquest mes de desembre, per no avorrir-se a aquestes festes: 

ABEDI, Isabel. Lola periodistaEstrella Polar, 2011. (I*** Abe)
Una entrevista amb una fada? Per a la Lola és la cosa més nromal del món. Com a mínim , quan, de nit, es converteix en la famosa periodista Lo. No és estrany, doncs, que li encarreguin la portada del diari de l'escola. Però aviat s'adonarà que no és gens fàcil trobar notícies extraordinàries. La detenció del perillós atracador de la pistola d'aigua, li donarà alguna cosa més que un gran titular. 



BARÓ, Santi. La Gran O. Cruïlla, 2011. (JN Bar)
La Laura Bac és una escriptora coneguda. Després d'haver fet una animació lectora en una escola, rep un email de l'Ona Castellví, una de les alumnes presents a la xerrada. La noia li diu que és una gran admiradora seva, i també li insinua que és una mica diferent de la resta de gent. Això desperta la curiositat de la Laura i comença una relació entre totes dues a través del correu electrònic. La noia es mostra sempre misteriosa, i declara que se sent rebutjada per tothom. La Laura intenta ajudar-la, mira de descobrir quin problema té l'Ona. Però quan parla amb la professora de la classe, aquesta li diu que no hi ha cap alumna que es digui Ona Castellví. Qui s'amaga darrera aquest nom? És algú que té un problema tan greu qeu no el vol confessar a ningú? O... podria ser una broma?

CAMPOY, Ana. El xíling de plata. Edebé, 2011. (I*** Ana)
Com a recompensa per les seves bones notes, l'Alfred rep un autèntic xíling de plata de part del seu pare. Orgullós del seu regal, el nen va a casa de l'Agatha per ensenyar-l'hi, però la seva amiga té reservada per a ell una altra sorpresa: li presentarà el seu honorable veí, l'escriptor Sir Arthur Conan Doyle, creador de les novel·les de Sherlock Holmes. 
L'Alfred queda encantat després de la visita; en canvi, Morrets Jones està molt enfadada. Després d'un dur enfrontament amb la gosseta el noi se'n va a casa molt disgustat, però l'endemà al matí, quan tot sembla haver tornat a la nromalitat, ja és massa tard. La Morrets ha desaparegut sense deixar rastre. 

FERNÁNDEZ-VIDAL, Sònia. La porta dels tres panys. La Galera, 2011. (JN Fer)
Niko és un noi de 14 anys que un bon matí tria un altre camí per anar a l'institut i troba una casa que no havia vist mai. Atret pel misteri, hi entra i es trobarà immers en un univers extrany. Dins del món quàntic passen coses sorprenents: un univers es crea del no-res, un taller de rellotgeria ofereix viatges a la velocitat de la llum i un gat apareix i desapareix alhora. El que en Niko no sap és que té una missió important; per sort l'ajudaran uns nous amics que acaba de fer en aquest curiós món. 

LOSANTOS SISTACH, Jordi. Tots els colors del camaleó. Cruïlla, 2011. (I*** Los)
El dia del concurs de caça dels joves camaleons ha arribat: guanyarà el primer que capturi un espiadimonis vermell. En Tami és un dels concursants, i ben aviat en troba un, però un gripau també ha clissat l'insecte, i tots dos es discuteixen. Quan el té a l'abast, en Tami deixa escapar en Max, l'espiadimonis. El gripau, indignat, li tira un verí als ulls, i a partir de llavors en Tami perd la capacitat de distingir els colors, ho veu tot grisós. Com que els ulls li fallen, la pell no sap què ha de fer, i canvia de color sense control i no es pot camuflar. Al poblat, la malaltia d'en Tami neguiteja tothom, ja que tenen por que el vegi algun ocell i els descobreixi a tots. En TAmi decideix marxar, per no posar en perill el poblat, i emprèn un viatge llarg i perillós per anar a buscar el bruixot que viu a les muntanyes i que pot curar tots el smals. En Max l'acompanya, i els dos amics superen tots els perills i les dificultats que troben amb esforç i imaginació. Al final, no troben cap remei per curar els ulls d'en Tami, però aquest comprèn qeu el viatge li ha servit per fer-se és fort, per conèixer el valor de l'amistat i per veure món, i que en relaitat no li cal guarir-se, perquè veure les coses d'una manera diferent no és cap malaltia. 

MARET, Pascale. Vosaltres mateixos. Baula, 2011. (JN Mar)
Un reality show. Una illa de l'Índic. Tres noies i tres nois busquen fama i diners. Un esdeveniment no previst "al guió" els posarà entre l'espasa i la paret i els convertirà en moneda de canvi. El premi ara és no morir. 







MORPURGO, Michael. Cavall de guerraEstrela Polar, 2011. (JN Mor)
Quan esclata la Primera Guerra Mundial, el Joey, un preciós cavall de granja és venut a l'exèrcit i enviat al front. A través dels ulls de l'anmal assistirem a la lluita per la supervivència i reviurem la seva amistat amb el jove Albert. EL fort vincle entre tots dos demostrà que el poder de l'amistat és més fort que qualsevol guerra. 




MYST, Magnus. El Llibre malèfic. Estrella Polar, 2011. (I*** Mys)
Estimada lectora, estimat lector,
Hem comès un error terrible. Aquest llibre mai no s'hauria d'haver publicat. Estem investigant com ha pogut passar, però t'avisem: conté màgia i paraules malèfiques que ningú hauria d'escoltar mai. És ple de mentides descarades i d'endevinalles misterioses que fàcilment podrien treure de polleguera els adults. 
Per tot això, et donem un consell que ens agrairàs: esquinça'l a bocins, llença'l al fons de l'oceà o regala'l a un veí que et caigui fatal. Però no te'l llegeixis per res del món perquè aquest llibre és sinistre i cada pàgina...podria ser la darrera de la teva vida! Corres perill... Ara ja ho saps.


PADILLA DE JUAN, Arturo. La tempesta. Columna, 2011. (JN Pad)
La Nahara no suporta la pluja i les tempestes, el pànic la paralitza i l'assetgen imatges d'una terrible experiència d'infantesa. Arran d'aquesta vivència, la seva vida va canviar i sobretot la relació amb la seva mare. Amb una actitud agressiva i cruel projecte cap a ella una ira que no sembla tenir cap justificació. En canvi, a l'institut s'ha convertit en la noia més popular i desitjada per tohtom. Però la situació no sempre serà així...



PASTOR, Joaquim. El Cant de la mallerenga :la Guerra Civil amb ulls d'infant. Bambú, cop. 2011. (JN Pas)
Al Roget, un noiet de nou anys pèl-roig i intrèpid, la Guerra Civil li ha estroncat la infantesa i li ha robat allò que més estima: el seu pare. La seva antiga vida sembla molt llunyana ara, quan ha de contemplar amb ràbia com la seva família es veu obligada a allotjar tres militars franquises, el cap dels quals, conegut com el Coix, pretén la seva mare. 


RODRÍGUEZ, Mónica. Diente de león. Edelvives, 2011. (I*** Rod)

Quan en Manel es troba amb la Nicolasa a l'hospital, van tornar els records del bosc de la seva infància, aquell estiu dels nou anys en el que va conèixer l'amor, però també la traïció i la por. I encara que el temps ha passat, en Manel necessita tornar al cor d'aquell lloc on va compartir amb la Mirta un secret inconfessable. 




SEDGWICK, Marcus. Revòlver. Cruïlla, 2010. (JN Sed)

"No traessis mai el llac per la boca del riu, el gel sempre és més prim en aquella zona fins i tot a l'hivern", eia el pare. I l'Stig es demana per què l'Einar no va seguir els seus propis consells mentre mira el cadàver glaçat de l'home sobre la taula. Sap que res tornarà a ser com abans malgrat que les expectatives de canvi fossin escasses: ajudar el pare a l'Oficina de Contrastació de tant en tant, tallar llenya, arreglar tanques, fer reparacions a la cabana, ocupar-se dels gossos i, sovint, perdre's pels boscos a meditar i rumiar. Però així que obre la porta a aquell home d'aspecte amenaçador i el pensament d'en Sig va d'immediat cap el revòlver que tenen guardat al rebost, els fets canviaran de registre! Una narració extraordinària que ens transporta literalment a les gèlides Terres del Gran Nord i a la duresa de la vida dels treballadors de les companyies mineres i les de les seves famílies. 

22/12/11

Un concurs de dibuix amb la Gemma Lienas

Ens ha arribat a la Biblioteca les bases d'un concurs de dibuix sobre La tribu de Camelot, la saga escrita per Gemma Lienas. Algú s'hi anima?


20/12/11

Tertúlia del mes de desembre

Dimecres, 21 de desembre a les 6 de la tarda.

Comentarem: El cementiri sense làpides i altres històries negres, de l'escriptor Neil Gaiman.

19/12/11

Títols Gaiman

Aquí us presentem dos dels llibres del nostre escriptor del mes, Neil Gaiman. Es tracta de dos dels seus títols més coneguts. El primer va ser finalista del 5è Premi Atrapallibres en la seva adaptació a còmic, i a més també se n'ha fet una pel·lícula. El segon va guanyar el 6è. Premi Atrapallibres, l'última edició. O sigui que ja veieu, els dos són molt recomanables.
Al pis nou de la família de la Coraline hi ha vint-i-una finestres i catorze portes. Tretze de les portes s'obren i es tanquen. La catorze, no. Imagina't que l'obres i la travesses. A l'altra banda et trobes amb una casa idèntica on hi viuen uns pares clavats als teus. Al principi, les ocses semblen fantàstiques. el menjar és millor, la caixa de joguines és plena d'àngels de corda que  volen per tota l'habitació, llibres amb il·lustracions que es deformen i fan pampallugues i uns pares que es desviuen per fer-te feliç. La Coraline, com l'Alícia, però en clau de terror, s'ha introduït en el refelx emmirallat d ela seva pròpia realitat. També hi ha altres nens atrapats allà, ànimes perdudes darrere els miralls. Haurà de lluitar de valent per salvar-los i alliberar-se dels nous pares, que la vigilen amb la mirada buida d'un parell de botons negres.

Ningú Owens, "Ning" per als amics, és un nen com qualsevol altre. Bé, seria del tot normal si no visqués al cementiri, no fos educat per fantasmes i el seu tutor no fos un vigilant solitari que transita entre el món dels vius i dels morts. Però el perill més gran per a en "Ning" no s'amaga al cementiri, es troba al món dels vius: és allà on viu un tal Jan, l'assassí de la seva família...

17/12/11

Neil Gaiman, reflexionem

Dediquem aquest post per posar damunt la taula, en aquest cas a la pantalla de l'ordinador, alguna de les frases escrites per Neil Gaiman en la introducció de El cementiri sense làpides i altres històries negres. Són frases interessants per dedicar-hi algunes reflexions.


"Un conte llegit a l'edat idònia mai no ens abandona del tot. Podem oblidar qui el va escriure o com es titulava. De vegade spodem no recordar què hi passava exactament, però si un conte ens toca la fibra se'ns quedarà gravat a dins, ocult i a l'aguait als racons de la ment que no solem visitar."

"Si la història ens va fer un autèntic calfred al clatell, si quan arribem al final del conte tanquem el llibre a poc a poc per por de destorbar alguna cosa i ens n'allunyem de puntetes, ens acompanyarà per sempre."
"Els contes són finestretes cap a altres mons i altres ments i altres somnis. Ens permeten viatjar fins als confins de l'univers i tornar a casa a temps per sopar."

"Molts dels meus escriptors de contes prefereits de quan era petit encara ho són ara. Gent com ara Saki o Harlan Ellison, John Collier o Ray Bradbury. Mags de prop que amb tan sols vint-i-sis lletres i quatre signes de putnuació eren capaços d'arrencar-te una rialla o trencar-te el cor, tot plegat en un grapat de pàgines. "


"Els llibres de contes tenen una altra cosa bona: no cal que t'agradin tots. Si n'ensopegues un que no et fa el pes, cap problema, ben aviat n'arribarà un altre."


Extret de GAIMAN, Neil. El cementiri sense làpides i altres històries negres, pàg.9-11

15/12/11

El cementiri sense làpides i altres històries negres, l'argument




Aquest mes de desembre ens endinsem dins el gènere de terror de la mà d'un sempre peculiar Neil Gaiman i el seu igualment peculiar recull de contes titulat: El cementiri sense làpides i altres històries negres. Una experiència, aquesta de comentar contes, que de ben segur serà diferent i donarà molt de si. Aquí us en deixem quatre ratlles sobre l'argument:

Un pacte amb la mort, una trobada amb una bruixa, la veritable recerca del Sant Greal, la prova per entrar en un selecte club d'estafadors, una competició d'històries fantàstiques, una investigació detectivesca... Entre l'horror i la fantasia, Gaiman ens presenta onze relats per passar por i somriure, i ens convenç un cop més que les històries "són viatges fins a l'altra banda de l'univers que no et faran que arribis tard a sopar".

13/12/11

Tertúlia sobre LIJ a Catalunya Ràdio

El passat dia 6 de desembre a Catalunya Ràdio, al programa de El matí de Catalunya Ràdio (festius intrasetmanls), van organitzar una tertúlia sobre Literatura Infantil i Juvenil amb llibreters i escriptors experts en la matèria. Entre tots parlen dels interessos que pot tenir aquest públic concret, i a més, apareixen diferents títols sobradament coneguts com Harry Potter, La Penya dels Tigres, i d'altres propostes interessants.


Aquí podreu escoltar la tertúlia:



11/12/11

Sorteig de Nadal!

Si t'agraden els llibres i vols participar en un sorteig d'un val de 120 euros per comprar el que vulguis a El cafè de les lletres és molt fàcil.


Només has d'omplir la butlleta que et donarem a la sala infantil quan t'emportis algun llibre en préstec. En aquesta butlleta ens hauràs de fer alguna recomanació d'alguna novel·la o algun conte que t'hagi agradat i participaràs en aquest sorteig, que farem el dia 14 de gener, coincidint amb l'activitat de Temps de Contes.


Recomana'ns un llibre i participa al sorteig, així de senzill!

9/12/11

Tertúlia del mes de desembre

Dimecres, 21 de desembre a les 6 de la tarda.

Comentarem: El cementiri sense làpides i altres històries negres, de l'escriptor  Neil Gaiman.

6/12/11

Felicitats Cavall Fort!



Aquests dies la revista Cavall Fort celebra els seus 50 anys! Des de l'any 1961 publicant còmics, inventant personatges, concursos, contes... i comptant amb un munt d'il·lustradors i escriptors al darrera. Aquí us deixem un vídeo de Els Matins de TV3, emès el dia 2 de desembre, on es parla d'aquest aniversari.


4/12/11

El que s'ha dit de... Les aventures de Tom Sawyer



Ja sabeu que dimecres passat vam comentar Les aventures de Tom Sawyer, de l'escriptor Mark Twain, tot un clàssic. Com sempre, aquí us deixem anar algunes de les coses que vam comentar d'aquesta novel·la:



-Valorem el fet de considerar-lo un clàssic i vam estar repassant alguns dels clàssics que havíem llegit entre tots: Lazarillo de Tormes, El libro del Buen Amor, L'illa del tresor, Dràcula, entre d'altres.

-Es tracta d'un llibre del qual s'han fet moltes edicions, i per això vam comprovar que en aquests casos la traducció és molt important tan a nivell de vocabulari com de gramàtica.

-És un llibre d'aventures escrit fa molt de temps, i això fa que l'acció que s'hi desenvolupa sigui molt diferent de la que es podria desenvolupar en una novel·la més recent.

-Repassem algunes de les escenes: la casa encantada, quan castiguen Tom pintant la tanca, just al començament, o quan Tom torna a casa i escolta d'amagat tot el que diuen d'ell.

-Repassem la figura de Tom Sawyer, la seva indisciplina. No és dolent, és entremaliat.

-Parlem del lloc on es desenvolupa l'acció i de la importància que té el riu per a l'escriptor.

-Parlem de les il·lustracions i de la tècnica del grattage, sens dubte, una tècnica peculiar.



I encara ens deixem alguna coseta a l'aire...



Pels que no l'heu llegit, un llibre que cal tenir en compte en la nostra "cultureta literària".

1/12/11

Recomanació: Junts





Ha arribat el moment de fer-vos una proposta de lectura per a tots aquells lectors que, de tant en tant, ens demaneu alguna novel·leta entretinguda per llegir. La proposta en qüestió s'anomena Junts: No desafïis mai el joc de l'amor, i és de l'escriptora Ally Condie. Aquí us deixem anar la sinopsi:




La Càssia viu en una societat aparentment perfecta. No hi ha malalties ni preocupacions. Els funcionaris ho controlen tot, el menjar, la feina, les estones de lleure, la data dela mort i la persona que has d'estimar. I la Càssia, ara que té disset anys, s'enfronta a la festa d'aparellament, on coneixerà el noi que la societat ha triat per a ella. La cara que hi veu, la d'en Xander, no la sorprèn: han estat amics d'infantesa. Però un cop a casa, quan visualitza les dades de la targeta informativa, apareix una altra cara. I a partir d'aquell moment, davant la Càssia s'obre un món inquietant i ple d'incertesa i prohibicions que podria fer trontollar tot el seu sistema de vida.



En definitiva, la seva lectura pot suposar un petit xoc en la nostra manera d'entendre la vida. Es tracta d'un viatge al futur, cap a una societat completament diferent de la nostre, amb un punt de rebelia, asfíxia, enamorament, patiment, i amb un final amb moltes incògnites obertes que, suposadament, s'han de resoldre en una segona que encara no s'ha publicat a casa nostra.