30/3/12

Premis literaris de Gurb

Aquí us deixem les bases del XXIV Premis literaris de Gurb, pels que us agrada inventar-vos històries. Ja veureu que hi ha diferents premis, incloent-hi poesia i prosa.



Ah, i el termini de presentació s'acaba el dia 23 d'abril! 

29/3/12

Els jocs de la fam: el concurs

Els amants d'aquesta trilogia segur que ja sabeu que el proper dia 20 d'abril s'estrena la pel·li de Els jocs de la fam? Per tant, no us oblideu que teniu una cita amb el cine a partir del dia 20 d'abril!

Per amanir una miqueta la cosa, des de la pàgina web oficial de la pel·lícula i el seu facebook, s'ha organitzat un concurs en el que sortegen productes de "merchandising" de la pel·li. Aquí podeu consultar-ne les bases:



Ah, i tingueu en compte que el termini per participar-hi s'acaba el dia 1 d'abril, per tant, ja podeu córrer!

28/3/12

Novetat del mes de març!: Joaquim Carbó i Cornelia Funke

Aquí us deixem dues novetats que ens han arribat a la Biblioteca. Primer, una altra de les aventures del detectiu Felip Marlot, del popular escriptor Joaquim Carbó.

Un día de la vida d'en Felip Marlot és una altra aventura d'aquest pacífic detectiu que, per culpa de la crisi, es veu obligat a fer un viatge Morvià per cobrar una factura pendent. Tant a l'anada com a la tornada viurà situacions ben enrevessades de les quals se'n sortirà gràcies al seu enginy. Això sí, sense recórrer mai a la violència! Si llegiu atentament aquest llibre, podreu saber, minut a minut, com és un dia de la vida d'aquest personatge tan eixerit. 


I de segon plat, l'última de Cornelia Funke, que sabem que entre els lectors i lectores de la Biblioteca és una escriptora molt ben valorada!

Jon Whitcroft passa una temporada difícil. La seva mare i el seu nou marit l'envien a un internat, a Salisbury. Allà l'esperen una pluja constant, murs foscos, passadissos estrets, rostres desconeguts i una habitació que ha de compartir amb dos escolars més. Jon no sospita que ben aviat tindrà preocupacions més grans perquè, durant la sisena nit, apareixen sota la seva finestra tres fantasmes que se'l queden mirant amb una actitud amenaçadora. Per sort, a Salisbury hi ha algú que hi entén molt, de fantasmes... Esperits a l'aguait, valents cavallers medievals, el despertar de l'amor. Una història d'amistat en un internat. Un conte emocionant. 

25/3/12

Tertúlia del mes de març

Dimecres, 28 de març a les 6 de la tarda.

Comentarem: Per 13 raons, de l'escriptor Jay Asher.

23/3/12

Ja són aquí l'Atrapallibres i el Protagonista!

Doncs, si! Ja estem a punt per celebrar una nova edició del premi Atrapallibres i Protagonista Jove. Com sempre, xerrarem una miqueta sobre els finalistes, jugarem i votarem! 

Aquí us deixem el calendari, perquè el tingueu ben present: 

- Dimarts dia 27 de març a les 6 de la tarda: Premi Atarpallibres, categoria 10 anys. 
- Dijous dia 29 de març a les 6 de la tarda: Premi Atrapallibres, categoria 11-12 anys. 
- Divendres, dia 30 de març a les 6 de la tarda: Premi Protagonista Jove, categoria 15-16 anys. 

Comenceu a preparar les votacions!

Ah, i recordeu que si no podeu venir el dia de la trobada, ens podeu donar les votacions uns dies abans. 


21/3/12

Celebrem el Dia Mundial de la Poesia!

Sabeu quin dia és avui? Cada 21 de març es celebra el Dia Mundial de la Poesia des de l'any 2001, quan ho va instaurar la UNESCO. Per posar-hi el nostre particular granet de sorra, us passem aquest petit poema titulat Gat i Gos, que està inclòs dins el llibre El meu món de poesia, de la poetessa Joana Raspall.

Gat i Gos

Era un gatet esquifit,
desnerit,
escarransit,
arraulit
vora el foc que espetegava. 

Foc de troncs mal estellats,
retorçats,
apilotats,
enfumats
sota l'olla vessava.

No gaire lluny jeia el gos,
pel cendrós
i malmirós,
neguitós
per la teca que esperava. 

L'un de l'altre no es fiava
i es miraven de reüll
tot aguantant-se la gana,
mentre l'olla... bull que bull!

Extret de: RASPALL, Joana. El meu món de poesia.pàg. 14 

Ah, i per si voleu donar-hi un cop d'ull, en aquest bloc hi trobareu tots els actes que s'han organitzat als diferents pobles de Catalunya per celebrar el Dia Mundial de la Poesia.



20/3/12

El vídeo de Per 13 raons



Ja sabeu que aquest mes de març comentem Per 13 raons, de Jay Asher. I com que fa bastants dies que no en parlem, aquí us deixem anar un vídeo on sentireu un petit fragment del llibre. Es tracta d'un fragment del començament, just quan la Hannah explica el seu "joc" macabre.

Abans de prémer el PLAY, assegureu-vos d'estar ben assentats i agafeu-vos fort!

18/3/12

Protagonista Jove: Tigre, tigre

Ara, seguint amb el tema de les lectures proposades pel Premi Protagonista Jove, ens endinsem dins d'un nou llibre finalista: Tigre, tigre, de l'escriptora Lynne Reid Banks.

La història se situa a l'esplendorós Imperi Romà, quan els soldats capturen dos germans tigres. El destí de tots dos serà molt diferent:  un serà ensinistrat i preparat per ser un dels millors lluitadors del circ, l'altre acabarà com a mascota de la filla de l'emperador, i serà consentit, mimat i alimentat. Tot i que la història és inventada, es pot veure clarament com vivien aquests antics romans, l'abús del poder per part del Cèsar, l'acarnissament al circ, el sofriment dels esclaus...



Total, que parlant de l'antic Imperi Romà, m'ha vingut al cap una altra història de romans que segur que tots coneixeu, l'Astèrix i l'Obèlix, i us deixaré aquí un dibuixet que il·lustra una de les escenes de la novel·la: 



16/3/12

LLegat a la Biblioteca!

Aquí us deixem una de les novetats que ens han arribat a la Biblioteca acabada de folrar i ja disponible al prestatge: és la quarta i última part de la saga El llegat, titulada... Llegat, valgui la repetició. Us recordeu de Eragon i Saphira? Doncs, bé, la història està a punt de tocar el seu final...

El Genet del Drac cavalca de nou. El llegat arriba a la seva fi, però la llegenda mai no morirà. 
No fa gaire temps Eragon - Botxí de l'Ombra, Genet de Drac - no era més que un pobre noi pagès, i el seu drac, Saphira, només una pedra blava al bosc. Ara el destí de tota una civilització depèn d'ells. 
Llargs mesos d'entrenament i combat han propiciat victòries i esperança, però també han ocasionat pèrdues irreparables. I encara tenen al davant la veritable batalla: s'han d'enfrontar amb Galbatorix. Quan ho facin, hauran de ser prou forts per derrotar-lo. I si ells no poden, no ho podrà fer ningú. Ni hi haurà una segona oportunitat. 
El Genet i el seu drac han arribat més lluny del que ningú hauria pogut somiar. Però podran enderrocar el malvat rei i restablir la justícia a Algaësia? I si ho aconsegueixen a quin preu?

I per si necessiteu fer una mica de memòria, repassem la saga al complet. 




14/3/12

La invenció de l'Hugo Cabret al cine



Recordeu que encara sou a temps d'anar a veure al cine La invención de Hugo, basada en el llibre de La invenció de l'Hugo Cabret, escrit per Brian Selznick. Aquí hi trobareu horaris i el trailer de la peli.

12/3/12

Protagonista: Una noia N.O.R.M.A.L.

Ja sabeu que s'acosta el veredicte del Premi Atrapallibres i el Premi Protagonista Jove que com cada any, convoca el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil. Doncs bé, aprofitant això, ens dedicarem a dir quatre coses sobre els llibres finalistes de la categoria de 13-14 anys, que precisament, és la categoria en la que la Biblioteca no participa. I... començant pel primer llibre finalista, aquí tenim Una noia N.O.R.M.A.L. s'ofereix de cangur, de l'escriptora Anna Manso.


- La Ru és del morro fort. Té tretze anys i moltes ganes de tocar el dos de casa. Per aconseguir-ho treballarà del que calgui.
- La vida sense amigues com la Nàdia i la Xelia seria una autèntica porqueria. Tot i que van a instituts diferents les tres són inseparables.
- El Sami està enamorat de la Ru i ella no li fa gens de cas. Però l'esperança és l'últim que es perd...
- La Ramona i el Rafel són els pares de la Ru. L'ofici de pare i mare no és fàcil, sobretot amb una filla com la Ru.
-El bonàs del Raül i el carallot del Rubèn són els germans grans de la Ru. Com tots els germans grans, són uns pesats.

Històries qüotidianes i divertides de la mà de la Ru i el seu petit món. Ah, i si us agrada Una noia N.O.R.M.A.L. que sapigueu que a la Biblioteca trobareu també una altra entrega:




10/3/12

Per 13 raons: Argument

Com ja haureu vist, aquest mes comentarem: Per 13 raons, de l'escriptor Jay Asher. I... com fem habitualment, començarem per endinsar-nos dins d'aquesta peculiar novel·la amb la sinopsi. Agafeu-vos fort, que el tema és dur:

Espero que estigueu preparats, perquè estic a punt d'explicar-vos la historia de la meva vida. Més concretament, perquè s'ha acabat la meva vida. I si esteu escoltant aquestes cintes, en sou una de les raons". En Clay Jensen troba, quan arriba a casa, una misteriosa capsa dirigida a la seva atenció. La capsa conté set cintes de casset, tot fa pensar que les ha enviat la Hannah, una companya de classe que es va suïcidar un parell de setmanes abans. A poc a poc descobirà les tretze raons per les quals ella ha decidit posar fi a la seva vida, tretze cares de casset que coincideixen amb les tretze persones que les han d'escoltar. Ell n'és una. "És un joc molt senzill: primer les escoltes i després les passes". En Clay confirmarà que res del que fem o deixem de fer és indiferent.

7/3/12

Tertúlia del mes de març

Dimecres, 28 de març a les 6 de la tarda.

Comentarem: Per 13 raons, de l'escriptor Jay Asher.

5/3/12

Novetat interessant a la Biblioteca: El diari taronja de la Carlota

Doncs, si. a la Biblioteca ja podreu trobar un nou diari de la Carlota, en aquest cas el taronja. Voleu saber de què va? Doncs aquí us deixem la sinopsi:


"La Carlota se sorprèn quan una jugadora de bàsquet de l'equip contrari surt al camp amb pantalons llargs, i encara s'estranya més quan descobreix que ho fa per obligacions culturals i religioses. El seu tarannà emprenedor i sempre curiós farà qeu comenci un diari sobre la immigració i els drets humans. Amb l'ajuda dels seus companys i companyes de classe, anirà explicant exemples de la vida quotidiana per donar una visió global, realista i molt sòlida de la situació de les persones immigrades. I, a la vegada, revisarà com ha evolucionat el nostre país des d'un punt de vista cultural i social.
Amb la desinhibició i frescor que ja són marca de la casa, Gemma Lienas s'endinsa de nou de la mà de la Carlota en una de les qüestions més polèmiques i complexes de la nostra societat. "

Ah, i recordeu que a la Biblioteca també hi podreu trobar tots els altres diaris de la Carlota:
- El diari vermell de la Carlota, sobre sexualitat.
- El diari lila de la Carlota, sobre feminisme.
- El diari blau de la Carlota, sobre maltractaments.
- El diari groc de la Carlota, sobre el consum de drogues.
  


3/3/12

Resum de la tertúlia de dimecres!

Després de molts dies d'esperar-ho, dimecres passat vam celebrar la tertúlia sobre manga, un tema capçalera en les preferències de la majoria dels nostres tertulians i tertulianes. Gràcies a la intervenció d'en Quim, un dels creadors de Japanzone.cat, i la Montse, una gran aficionada al manga que fa molts pocs dies que ha tornat del Japó, podem afirmar que vam aprendre moltes coses tots plegats. 

- En Quim i la Montse ens van ensenyar com funciona el circuit manga al Japó. És a dir, primer es publica en una edició amb historietes curtes, amb paper de mala qualitat i de colors. Després, les historietes que més èxit han tingut es publiquen ja de forma independent fins que s'arriba a l'edició típica que nosaltres coneixem.  
- Vam parlar de Clamp, és a dir de Nanase Ohkawa, Mick Nekoi, Mokona Apapa i Satsuki Igarashi. Les referents actuals en el shôjo manga, o sigui, del manga per noies. Són autores, entre d'altres, de Sakura, la caçadora de cartes i també d' XXXHolic.
- Vam parlar d'Astroboy i Princesa Caballero, i del seu mangaka, Osamu Tezuka, com a un dels percussors del manga, sobretot a nivell de composició de vinyetes, estil d'il·lustracions, etc...Per cert, sabeu perquè els personatges manga tenen els ulls rodons mentre que els japonesos de carn i ossos no els hi tenen? Doncs Tezuka va ser un dels percussors en aquest disseny, enmirallant-se en els dibuixos de Walt Disney.
- Vam parlar també del fenòmen One piece, equiparant-lo una miqueta a la versió Hello Kitty per nois. La Montse ens va explicar que al Japó hi havia un munt de propaganda d'aquesta sèrie.
- Vam descobrir nous títols que fins al moment ens havien passat desaparcebuts, com Nodame Cantabile, Full Metal Alchemist, Rurouni Kenshin, Gentlemen's Alliance Cross, El caballero vampiro...
- També va sortir Death Note. Inquietant i impactant. La Montse ens va explicar que a alguna escola xinesa als nens els havien donat aquest quadern, però que l'havien hagut de retirar perquè es dedicaven a escriure-hi els noms dels professors. Us ho imagineu?
- També vam parlar de Bola de Drac, com un dels primers manga que van arribar a casa nostra. Abans d'en Goku, no existia el manga a Europa.
- A part de manga d'estil més fantàstic, també vam parlar d'un manga amb elements més qüotidians, com Maison Ikkoku, de la qual s'ha fet una versió amb personatges reals, o School Rumble.
- Un altre títol comentat va ser The prince of tennis, una saga que causa força estralls entre els nostres tertulians i tertulianes. Fins i tot se n'ha fet una nova saga: The new prince of tennis.

I moltes altres coses que es van dir, però que no posarem perquè el post no s'acabaria mai! Des d'aquí us animem a continuar llegint manga i a endinsar-vos en un món interessant i molt diferent de l'entorn europeu al qual estem acostumats.

Acabem donant les gràcies a en Quim i la Montse per col·laborar en aquesta trobada i pel munt de coses que ens van explicar. El seu interès i entusiasme ha estat excepcional!

1/3/12

Una altra recomanació: Ramenparados

Aquí us deixem anar una altra recomanació relacionada amb el món manga: Ramenparados. Es tracta d'un bloc on trobareu novetats, anime, activitats en relació amb la cultura japonesa... Una miqueta de tot, vaja.

Doneu-hi un cop d'ull!