21/6/12

Un cas similar a la història de Gauditronix

El dia 13 de juny va sortir publicada una notícia a La Vanguardia que ens va fer pensar en la història que s'explica al llibre Gauditronix llegit al Club de lectura del mes de maig.

La notícia explica el cas de l'Izan, un nen de 11 anys afectat per la malaltia anomenada adrenoleucodistròfia, necessitava un transplantament de medul·la òssia per curar-se. Després de buscar, sense èxit donants compatibles, els metges van decidir que la millor solució era que els seus pares tinguessin un altre fill o filla. Per aconseguir-lo calia seleccionar un embrió compatible i gràcies a la reproducció assistida van poder néixer les dues germanes bessones, la Leire i la Noa. Els seus pares deien: "Elles viuen gràcies a ell, i ell viu gràcies a elles".

Com en la realitat, en el llibre Gauditronix, en Kazuo, el germà gran de'n Hiro estava malalt i per curar-se necessitava trobar un donant compatible, els seus pares decideixen tenir un fill, però a diferència del cas real, crearan un clon de'n Kazuo, en Hiro, un jove genèticament perfecte.

5/6/12

Llibres guanyadors del 7è Premi Atrapallibres 2011!


Un any més, la Biblioteca Joan Triadú ha participat als Premis Atrapallibres i Protagonista Jove, organitzat pel Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (Clijcat) on els nens i nenes voten els llibres.

CATEGORIA DE 10 ANYS:

Les notes secretes de la Wanda:

La Wanda, una noia d'allò més espavilada, viu amb la mare, una fotògrafa que té uns amics molt peculiars. La Wanda no para d'escriure notes secretes. Un dia s'adona que en Fabian Schilling, el mestretites més repel·lent de la classe, se'n va a viure al costat de casa seva i amb tota la seva família! A la Wanda li serà dur suportar la seva presència i farà bullir la seva imaginació per fer desaparèixer en Mica, el seu nou company d'escola. Un petit diari de lectura estimulant i amb unes divertides il·lustracions amb el que compartir grans aventures quotidianes del dia a dia.

GESLER, Dagmar. Les notes secretes de la Wanda. Barcelona: Cruïlla.

CATEGORIA DE 11-12 ANYS

La Wilma Tenderfoot i el cas dels cors congelats:

La Wilma Tenderfoot és una nena orfa que somia esdevenir l'ajudant del famós detectiu Theodore P. Goodman. Però a aquest no li interessa tenir una nena petita i seca al seu costat, sobretot si el gos d'aquesta se li va menjant totes les proves que troba. Wilma, tot i ser petita i seca, té una voluntat de ferro i aconseguirà allò que es fica entre cella i cella. En la seva primera aventura, lluitarà fins a l'esgotament contra el crim de l'illa de Cooper on roben una pedra preciosa i dues persones moren amb els cors congelats.

KENNEDY, Emma. Wilma Tenderfoot i el cas dels cors congelats. Barcelona: Macmillan, 2010

Ja sabem quin és el llibre guanyador del 16è Premi Protagonista Jove 2011!

CATEGORIA DE 15-16 ANYS

La meva germana viu sobre la llar de foc:

Un atemptat islamista a Londres causa la mort d'una nena, la Rose, bessona de la Jasmine, Jass per als amics. Un fet que cinc anys després reviu en veu de'n Jamie, el germà petit. Fet que ens permet veure amb ulls de nen com aquell succés ha modelat el comportament familiar: separació del matrimoni, posterior abandó de la mare i un pare que beu massa. Com ha limitat la personalitat de la Jass, una adolescent en crisi, com ha influït en la seva problemàtica vida de nen de deu anys i com posa en dificultats la relació que manté amb Sunya, una nena musulmana que segons el pare no pot ser gaire diferent dels terroristes autors de l'atemptat. Una novel·la que atrapa des del primer moment amb un inici impactant i torbador que trasllada una història commovedora amb encertades pinzellades d'humor. 

PITTCHER, Annabel. La meva germana viu sobre la llar de foc. Trad. Víctor Obiols. Barcelona: La Galera, 2011 (Bridge).

2/6/12

Què s'ha dit de... Gauditronix


Com ja sabeu aquest mes de maig, ens hem llegit el llibre Gauditronix, una novel·la juvenil que moltes de les coses que li passen a en Hiro, el protagonista a la primera part del llibre, tenen resposta al llarg del llibre, per això és difícil parar de llegir ja que entren ganes de saber com s'acaba tot plegat. 

- És un llibre que ha agradat molt pel seu argument que enganxa des del primer dia i també pel format del llibre (tipografia, enquadernació...).

- Un tema interessant de la novel·la és que combina elements reals, sobretot els trobem a la primera (Londres, els sominis) i a la segona part (Barcelona, Gaudí). I elements de ficció, sobretot a la tercera part (Tòquio, el joc).

- Trobem interessant que els somnis de'n Hiro es desenvolupin en escenaris reals d'obres de Gaudí a Barcelona.

- Gauditronix és un llibre que no deixa temes sense resoldre. En la primera part de Gauditronix trobem comentaris sobre en Hiro que a la tercera part se'ls-hi dóna una explicació, sobretot al final de l'obra, que ha sorprès molt a tothom.

- Un altre aspecte per destacar de l'obra  són les reaccions dels personatges més importants en la vida de'n Hiro (que alguns ja els coneixem al principi del llibre, els pares que acompanyen i ajuden en tot moment al seu fill en els viatges a Barcelona i a Tòquio).

- Alguns dels tertulians coneixen la figura del sensei que apareix en altres llibres i còmics que han llegit  i en sèries manga que segueixen.

I fins aquí el resumet de la tertúlia de dimecres. Ens retrobem després de l'estiu amb més llibres!