22/11/12

Resum de la tertúlia de El Clan de la lloba

El passat mes d’octubre, en el marc de la tertúlia juvenil que té lloc cada mes a la Biblioteca Joan Triadú, vam comentar el llibre El clan de la lloba, de Maite Carranza.

La novel·la narra la lluita entre dues faccions de bruixes: les Omar versus les Odish. Les Omar són mortals, mares, generoses, vinculades a la natura i viuen amagades esperant el dia que es compleixi la profecia i l’elegida vingui a restablir el seu poder benefactor; les Odish, en contraposició, encarnen el mal, són immortals, estèrils, sanguinàries, poderoses i estan disposades a fer el què calgui per destruir l’elegida.

La protagonista de la novel·la, l’Anaïd, és una noia de 14 anys, que viu a Urt –un petit poble dels Pirineus - i que ha crescut sense conèixer els secrets i els poders que afecten les dones de la seva família. La sobtada desaparició de la seva mare, però, la portarà a descobrir els secrets que li han estat amagats i, de retruc, a veure’s plenament involucrada en la guerra entre les Omar i les Odish.

Una vegada contextualitzada l’obra, passem a parlar pròpiament del debat que va generar la lectura de El clan de la lloba. Un dels primers temes que vam comentar fou el fet que l’autora hagués situat l’obra en una geografia propera com són els Pirineus i que hagués utilitzat, per bastir aquesta història sobre bruixes, les tradicions i els mites propis del nostre país.

Un altre tema que es a debatre va ser l’existència dels dos móns paral·lels presents a la novel·la: el món fantàstic i el món real. El món fantàstic està centrat en la lluita entre el bé i el mal, mentre que el món real reflecteix les preocupacions i el comportament típics d’una adolescent, de manera que els joves lectors poden identificar-se perfectament amb la protagonista de la història.

Al llarg de la tertúlia es va posar de manifest, la gran quantitat de personatges que es mouen dins la novel·la així com la personalitat ambigua de molts d’aquests, fet aquest que pot dificultar, sobretot al principi, la lectura de l’obra. Certament, fins que no s’ha avançat força en la lectura, costa una mica situar a quin bàndol pertanyen alguns dels personatges perquè l’autora busca mantenir la intriga i l’interès pàgina a pàgina, de tal manera que aquest haurà de mantenir-se atent per tal de no perdre’s pel camí.
En relació als personatges, també es va comentar, durant el debat, el paper protagonista que juguen les dones, que releguen a l’home al paper de simple comparsa. Però, a més, l’autora ha sabut donar a les protagonistes –les bruixes- un aire de modernitat, seducció i sensualitat, que les diferencia de les bruixes que acostumem a trobar en altres obres de la literatura juvenil.

La tertúlia es va tancar comentant altres obres de mags, bruixes i bruixots publicades en el món de la literatura juvenil i debatent sobre quina novel·la ens havia agradat més: El clan de la lloba o les sagues de Harry Potter i Kadingir.

Si encara no coneixeu la trilogia de la Guerra de les bruixes o si teniu ganes de saber com acaba la història començada amb El clan de la lloba, us convidem a llegir El desert de gel i La maledicció d’Odi, que trobareu a la Biblioteca Joan Triadú. I si us voleu afegir al debat, només heu de fer un comentari al blog de les tertúlies literàries juvenils. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada