27/3/13

Què s'ha dit de...El noi que va trobar la felicitat


El dia 21 de març de 2013 al club de lectura juvenil de la Biblioteca Joan Triadú de Vic vam comentar el llibre El noi que va trobar la felicitat de Edward van de Vendel, una novel·la que, igual que les dues darreres que s’han llegit al club de lectura juvenil, forma part del conjunt de llibres finalistes del Premi Protagonista Jove 2012-2013, en la categoria de 15-16 anys.

L’Hamayun és un nen d’11 anys que explica, en primera persona, com ell i la seva família han de fugir de l’Afganistan per culpa dels talibans. I com emprendran un llarg camí ple d’entrebancs, que els portarà fins a Holanda.

Els participants al club de lectura juvenil de la Biblioteca Joan Triadú han posat bona nota a aquesta novel·la d’Edward van de Vendel, i tot i que molts es decanten per a les novel·les fantàstiques,  en aquesta novel·la han coincidit  en què:
És una història colpidora basada en  uns fets reals. I que a través dels ulls d’un nen s’aconsegueix fer un retrat molt encertat de la situació a Afganistan amb l’arribada dels talibans .
A més està ben estructurada, i això permet no perdre el fil de la història. Així doncs, trobem quatre parts ben diferenciades que responen a diferents contextos:
-         Comèdia (part que transcórrer a Afganistan)
-         Road movie (camí cap a l’exili)
-         Drama (quan la família de Hamayun arriba a Holanda, i totes les circumstàncies que envolten les seves constants demandes d’asil)
-         Ciència Ficció (que planteja dos possibles finals a la història)

Altres aspectes que es varen comentar del llibre i que varen aixecar polseguera foren:

-          La Repressió  exercida pels talibans i les repercussions que aquesta repressió té en la vida quotidiana dels ciutadans i ciutadanes ( no es pot opinar, ni escoltar música, ni ballar ni mirar pel·lícules...). Es van comentar situacions extremes com l’obligació que tenen els afganesos d’anar als camps de futbol a presenciar les execucions públiques de persones contràries al règim, o les detencions indiscriminades, com la del pare de l’Hamayun.

-          La situació de submissió de la dona envers l’home, obligada a anar tapada amb el burca  i  amb l’obligatorietat  d’anar sempre acompanyada d’un home per sortir al carrer.

-          El xoc cultural que pateixen els protagonistes de la història que passen de l’Afganistan (amb una societat repressiva mancada de llibertats), a  Holanda (on tot i està limitats per ser il·legals sense papers, poden gaudir de llibertat d’expressió, de la igualtat entre sexes, i de l’educació).

-          Un altre element que es va posar sobre la taula, al llarg de la tertúlia, va ser que la història d’Hamayun està molt condensada en el temps, sobretot el viatge d’Afganistan fins a Holanda.

-       Un aspecte que van destacar els tertulians és el procés de maduresa que experimenta l’Hamayun des del principi de la novel·la, quan té 11 anys, fins al final, convertit en un  noi de 17. Els tertulians van comentar també la naturalitat amb què el protagonista explica els fets quotidians, com expressa les seves pors, la relació que té amb els seus germans, etc.

-       També es va parlar de l’origen del títol de la novel·la El noi que va trobar la felicitat, que prové d’una pel·lícula de Bollywood que  miren clandestinament a Afganistan Hamayun i el seu amic Faisal.

-          Però el  tema que va generar més controvèrsia del llibre, fou si finalment l’Hamayun aconsegueix trobar la felicitat.  Això ho enllaçàvem amb  l’última part del llibre, en què l’autor ens presenta dos finals diferents. Alguns dels tertulians opinaven que la història acabava bé, (final que justificaria el títol del llibre); altres però  discrepaven que així fos i s’inclinaven a pensar que la història va acabar malament i no varen  aconseguir asil.

Per acabar, només recordar-vos que el  proper dijous  25 d’abril a les 6 de la tarda (pel jurat del Premi Protagonista Jove) i el divendres 26 d’abril a les 6 de la tarda (pel jurat del Premi Atrapallibres)  ens reunirem a la Biblioteca Joan Triadú per  comentar i fer les votacions dels llibres.

Us hi esperem!
PD: si encara no heu llegit tots els llibres de la vostra categoria, encara hi sou a temps!

15/3/13

Tertúlia del mes de març 2013


Dijous, 21 de març a les 6 de la tarda.
Comentarem: El noi que va trobar la felicitat de Edward van de Vendel. 

5/3/13

Sinopsi de...El noi que va trobar la felicitat.

Aquest mes de març a la tertúlia juvenil de la Biblioteca Joan Triadú llegim el llibre El noi que va trobar la felicitat de Edward van de Vendel. Aquesta novel·la és finalista del Premi Protagonista Jove d'aquest any. Aquí sota podeu llegir el text de la contraportada, esprem que us agradi!

La història de Hamayun, un nen d'onze anys que fuig de l'Afganistan amb la seva família per culpa dels talibans, parteix d'uns fets reals i malauradament és més habitual del que ens imaginem. El seu testimoni ens ajuda a entendre, des dels ulls d'un nen que no perd l'esperança ni les il·lusions, l'horror de ser un refugiat que viu constantment sota l'amenaça de no rebre mai el permís de residència i ser expulsat per les autoritats del país d'acollida. L'intent de Hamayun i la seva família per començar una nova vida als Països Baixos és un exemple de supervivència i lluita que ens deixa a tots en evidència.