Ha nascut un heroi. Tobi Lolness. Un mil·límetre i mig d’heroisme.
En el títol d’aquesta crítica i mogut pels comentaris consultats o pel subtítol del llibre, he batejat el protagonista com a heroi, però acabada la seva odissea, el podríem anomenar un fugitiu. Tobi
Lolness és un personatge perseguit per tot un poble. “A l’arbre no s’havia vist mai un combat tan desigual: un nen contra la resta del món”.
L’autor, Timothée de Fombelle, és un jove francès nascut el 1973 que, amb la seva opera prima, el primer volum de Tobi Lolness, ha aconseguit les millors lloances i tres premis de la crítica: a França, el Saint-Exupéry i el Sorcières, i a Itàlia, l’Andersen, atorgat per una revista especialitzada que porta aquest nom —no confondre amb el premi homònim, el considerat Nobel de la literatura infantil que es dóna cada dos anys a un autor per la seva trajectòria.
Fombelle crea un univers particular, situa l’acció en un arbre habitat per uns personatges minúsculs, que és una metàfora de la vida a la Terra, i que en alguns aspectes recorda El baró rampant d’Italo Calvino i Els mimpins de Roald Dahl. El protagonista, Tobi Lolness, és un noi de tretze anys que ha de fugir després de l’empresonament del seu pare, un científic que investiga l’arbre i la vida més enllà d’aquest. Amb les innombrables aventures que viu i amb la diversa galeria de personatges amb què topa, Fombelle retrata amb exactitud tot d’actituds humanes i situacions semblants a les que es viuen al nostre planeta.
L’aventura de Tobi Lolness al llarg de l’arbre per on fuig no és lineal com la major part de viatges de caire fantàstic, com ara El hobbit, de J. R. R. Tolkien, o algunes de les aventures de Harry Potter. L’autor fa salts endavant i enrere en el temps i en l’espai, per anar-nos explicant amb comptagotes —aguantant la informació i les ganes de saber del lector!— el motiu que ha portat el protagonista a ser on és i l’origen dels personatges principals.
Tobi Lolness és un gran descobriment, amb els ingredients necessaris per esdevenir un referent de la novel·la d’aventures. L’estil de Fombelle és precís, àgil, i a estones poètic. El contingut és profund amb un rerefons, a vegades massa evident, de denúncia medio-ambiental i política, i amb sentències que recorden llibres com El petit príncep, d’Antoine de Saint-Exupéry, i que és possible que els joves lectors facin seves: “li deia que els mots són els combatents de l’ombra. Si triem ser els seus amics, ens ajuden durant tota la vida”.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada