4/6/11

Faristol

Coneixeu la revista Faristol? Doncs pels que no la conegueu, sapigueu que és una revista sobre literatura juvenil i infantil que cal tenir en compte, ja que entre moltes altres coses, ens deixa anar unes crítiques de diferents llibres molt interessants. Aquí n'hem triat algunes... que, tot i aparèixen en números endarrerits de la revista, poden semblar interessants!


LAMBECK, Silke. El senyor silvestre.
"-La gent és així - va dir el senyor Silvestre movent el cap -, poden passar les coses més singulars i ells ni se n'adonen." Silke Lambeck, un escriptor alemany fins ara desconegut a casa nostra, ens dóna a conèixer un personatge especial, tant per al lector com sobretot per a en Maurici, un nen a qui no prova gaire el pis i la ciutat on s'han traslladat a viure. El senyor Silvestre, un veí del bloc, de mica en mica va girant com un mitjó la seva percepció del món i li fa descobrir les petites coses i la cara més imaginativa i fantàstica de la vida. Una obra que és com un corrent d'aire fresc, com una nova aportació a la fantasia més pura i tradicional de la literatura infantil. Els enginys amb què el personatge afronta i transforma la realitat del nen atrauren i sorprenen el lector. En algun moment, potser, el lector nota que l'autor ha donat un tomb de més a la rosca imaginativa. Tot i això, és una novel·la recomanable pel seu contingut, pel to, i per l'edició que l'embolcalla.
Escrit per Pep Molist. Fragment extret de la revista Faristol, Número 67, juny 2010. Pàg. 34


RAYÓ, Miquel. L'enigma Altai.
La directora de la reserva natural de les Muntanyes Daurades, el cap de les guardes, un aplinista irlandès que guia un suposat turista italià i el seu cuiner - un jove caçador Kazakh - coincideixen en l'expedició que ha d'investigar diverses morts i desaparicions esdevingudes els últims mesos en l'agrest paratge de Gorno - Altai, antic territori de la URSS. L'equip s'enfronta, a més de les dificultats ororàfiques, a un grup d'exmilitars russos sense escrúpols que vol treure profit de tot allò que es posa al seu abast.
Rayó ha construït una novel·la clàssica d'aventures qeu se sustenta, sobretot, en uns protagonistes nítids, ben perfilats, que arrosseguen ferides del passat - una guerra perduda, un accident fatal o una relació sentimental tempestuosa -, en un plantejament minuciós i una intriga que avança i es resol amb cura. Potser el punt més feble sigui el nus central - la supervivència de l'home de Neandertal, espècie protegida pel Secretariat de Montecorvino, organització dependent del Vaticà-: de fet, calen moltes explicacions perquè els exploradors - i el lector - s'ho arribin a creure.
Escrit per Arantxa Bea. Fragment extret de la revista Faristol, Número 67, juny 2010. Pàg. 36


CARRANZA, Maite. Paraules emmetzinades.
La versalitat de Maite Carranza comença a ser digna d'admiració: pot anar des de la novel·la fantàstica, amb la seva exitosa trilogia de La guerra de les b ruixes, fins a guions de televisió o novel·les d'humor com Vols ser el nòvio de la meva germana?. Amb Paraules emmetzinades, Carranza fa un pas més i s'enfronta als maltractaments infantils inspirats en els casos de Kampusch, amb referència al cognom d'una noia que va viure segrestada durant vuit anys per part de Wolfang Priklopil, i el cas de Joseph Fritzl, conegut com al monstre d'Amstetten. Des d'aquest punt, l'autora construeix una història en què dissecciona a ritme de sèrie televisiva la hipocresia de la societat moderna sobre els abusos a infants: canvis constants d'escena, històries que avances en paral·lel, diàlegs ràpids que obliguen el lector a prendre viaranys sense sortida o pistes falses que el porten a sospitar del més innocent, etc. Tot això amanit amb una bona dosi de misteri que, malauradament, queda al descobert massa aviat, ja que el nombre de sospitosos és limitat, acompanyat d'una policia increïble de tan inoperant.
Escrit per Joan Portell Rifà. Fragment extret de la revista Faristol, Número 67, juny 2010. Pàg. 37

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada