6/1/12

Tornen l'Atrapallibres i el Protagonista!!!

Com ja sabeu, la Biblioteca participa cada any al Premi Atrapallibres i al Premi Protagonista Jove que organitza el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil. Aquí us presentem els llibres finalistes d'aquest any en les diferents categories:

- Premi Atrapallibres, categoria 10 anys. Ens reunirem el dia 27 de març a les 6 de la tarda.  


 BOJUNGA NUNES, Lygia. La bossa groga. Cruïlla
La Raquel necessita un lloc per amagar el seus desitjos importants: hi ha dies que vol fer-se gran, d'altres que vol ser un nen, però el seu desig més important és ser escriptora. Com que és la petita de casa seva, troba que ningú no li fa cas i aquests desigs no els pot compartir amb ningú perquè està convençuda que tothom es riuria d’ella. Per sort, la Raquel té molta imaginació i decideix guardar-se’ls tots tres en una bossa, la bossa groga que li han regalat. Però, és clar, allà dins, els desigs creixen, creixen i creixen ... acompanyants d'uns companys de viatge que l'ajudaran a fer realitat el més estimat dels desigs de la Raquel. Un relat ple de fantasia i tendresa per narrar el camí de conèixer allò que volem ser de debò.


GEISLER, Dagmar. Les notes secretes de la Wanda. Cruïlla
La Wanda, una noia d'allò mes espavilada, viu amb sa mare, una fotògrafa que té uns amics molt peculiars. La Wanda no para d'escriure notes secretes. Un dia s'adona que en Fabian Schilling, el mestretites més repel·lent de la classe, se’n va a viure al costat de casa seva i amb tota la seva família! A la Wanda li serà dur suportar la seva presència i farà bullir la seva imaginació per fer desaparèixer els Schilling. Tanmateix, la història prendrà un altre rumb quan la Wanda i la seva amiga Katti vagin coneixent, de mica en mica, el seu nou company d'escola. Un petit diari de lectura estimulant i amb unes divertides il·lustracions amb el que compartir les grans aventures quotidianes del dia a dia.

LONGAN ,Laia. En Lluc i en Fred DeSucre a l´illa invisible. Animallibres
L’Ariadna i en Lluc són dos nens que es somien. No s’han vist mai realment i viuen a dos móns diferents, però a través dels somnis, amb el temps, s’han fet bons amics. Per això, el dia que l’Ariadna rep una carta d’en Lluc demanant-li ajuda, no dubta ni un moment a marxar de casa i encetar una aventura plena d’incerteses. Per a alliberar en Lluc del monstre que el té empresonat a una illa llunyana, l’Ariadna haurà de trobar primer la misteriosa ciutat de Fedora, que no apareix a cap mapa. Per sort no està sola, té l’ajuda d’en Camel i d’en Fred De Sucre, dos adults que se l’estimen molt i que hi confien plenament, tot i saber que en veritat, potser només es tracta d’un somni.


- Premi Atrapallibres, categoria 11 -12 anys. Ens reunirem el dia 29 de març a les 6 de la tarda

KENNEDY, Emma. La Wilma Tenderfoot i el cas dels cors congelats. Macmillan
La Wilma Tenderfoot és una nena òrfena que somnia esdevenir l’ajudant del famós detectiu Theodore P. Goodman. Però a aquest no l’interessa tenir una nena petita i seca al seu costat, sobretot si el gos d’aquesta es va menjant totes les proves que troba. Wilma, tot i ser petita i seca, té una voluntat de ferro i aconseguirà allò que es fica entre cella i cella. En la seva primera aventura, lluitarà fins a l’esgotament contra el crim de l'illa de Cooper, on roben una pedra preciosa i dues persones moren amb els cors congelats.



STEINHOFEL, Andreas. El cas del macarró gratinat. Columna
Novel·la de lladres i serenos narrada amb primera persona i amb un punt de vista original, el d’en Rico, un noi “mentalment retardat”. La seva afecció principal és observar les rutines dels curiosos veïns que viuen al seu bloc. És innocent, però tossut en els seus especials objectius: el primer ben surrealista, cercar el propietari del macarró gratinat que ha trobat a la vorera davant del seu bloc; el segon, més tradicional i important, cercar el nou amic que ha fet, l’Oskar –totalment diferent a ell: superdotat i ansiós-, que ha estat segrestat per un perillós delinqüent que amenaça Berlin.

HADDON, Mark. Barrabum!. La Magrana
Mark Haddon, autor d’una obra tan popular com El curiós incident del gos a mitjanit, ens ofereix ara una novel·la que barreja aventura, humor i ciència-ficció, on el ritme és trepidant i l’estil àgil i directe. En Jim i el seu amic Charlie descobreixen dos mestres parlant amb un llenguatge estrany. Espies? Al·lienígenes? Aniran fins al fons de la seva investigació, cosa que els portarà molt i molt lluny. Agafar-s’hi de la mà i seguir-los és garantia d’emoció: de somriure suau i de riure a tort i a dret, d’intriga, de tendresa, de commoció,...

 
- Premi Protagonista Jove, categoria 15-16 anys. Ens reunirem el dia 30 de març a les 6 de la tarda

BONDOUX, Anne-Laure. Temps de miracles. Baula
Per a en Kumail, un noi del Caucas que viu la guerra de primera mà, arribar a França és l’única oportunitat per aconseguir el seu somni, i el de la mare morta en un terrible accident, de viure millor i en llibertat. El seu apadrinament per la Glòria, també fugitiva, serà la millor ajuda per tal de superar les calamitats que els esperen i que moltes vegades veurem acomboiades per traços d’una tendresa extraordinària. Una novel·la de fugida a la recerca dels orígens. Un relat on hi tenen cabuda els sentiments i els gestos heròics, èpics, de persones generoses que s’uneixen a la recerca d’un futur. Una gran novel·la on hi destaquen per damunt de tot l’amor de la Glòria, la “mare” per excel·lència i en Kumail que farà honor a l’abnegació de la dona.

MIRET, Lluís. PQPI Connection. Bromera
Premi Mallorca de Narrativa Juvenil Noies i nois del PQPI d’electricitat han estat convidats a participar en un campionat esportiu. L’entusiasme per anar d’excursió ni que sigui amb la condició d’haver de competir els envaeix i no veuen el moment de deixar aparcades les classes. Tot just arribar el PQPI d’electricitat es troba amb el PQPI de perruqueria local que es converteixen en supporters incondicionals i una vegada passat el tràngol del torneig en amics inseparables. Mentrestant hi ha hagut un atracament en una sucursal bancària de la ciutat i sense saber com el botí ha anat a parar a mans del PQPI d’electricitat motiu pel que s’estableix un estira i arronsa animat i divertit entre els nois, que s’embarquen a descobrir els autors del robatori, i l’inspector Robredo que els considera autors del delicte. Novel·la divertida, col·loquial, molt propera a com s’expressen els lectors.

PITCHER, Annabel. La meva germana viu sobre la llar de foc. La Galera
Un atemptat islamista a Londres causa la mort d’una nena, la Rose, bessona de la Jasmine, Jass per als amics. Un fet que cinc anys després reviu en veu d’en Jamie, el germà petit. Fet que ens permet veure amb ulls de nen (heus aquí una qualitat de la narradora) com aquell succés ha modelat el comportament familiar: separació del matrimoni, posterior abandó de la mare i un pare que beu massa. Com ha limitat la personalitat de la Jass, una adolescent en crisi, com a influït en la seva problemàtica vida de nen de deu anys i com posa en dificultats la relació que manté amb Sunya, una nena musulmana que segons el pare no pot ser gaire diferent dels terroristes autors de l’atemptat. Una novel·la que atrapa des del primer moment amb un inici impactant i torbador que trasllada una història commovedora amb encertades pinzellades d’humor.

SEDGWICK, Marcus. Revòlver. Cruïlla
“No travessis mai el llac per la boca del riu, el gel sempre és més prim en aquella zona fins i tot a l’hivern”, deia el pare. I l’Stig es demana per què l’Einar no va seguir els seus propis consells mentre mira el cadàver glaçat de l’home sobre la taula. Sap que res tornarà a ser com abans malgrat que les expectatives de canvi fossin escasses: ajudar el pare a l’Oficina de Contrastació de tant en tant, tallar llenya, arreglar tanques, fer reparacions a la cabana, ocupar-se dels gossos i, sovint, perdre’s pels boscos a meditar i rumiar. Però, així que obre la porta a aquell home d’aspecte amenaçador i el pensament d’en Sig va d’immediat cap el revòlver que tenen guardat al rebost, els fets canviaran de registre! Una narració extraordinària que ens transporta literalment a les gèlides Terres del Gran Nord i a la duresa de la vida dels treballadors de les companyies mineres i les de les seves famílies.


Ja sabeu que per participar-hi només cal portar la butlleta d'inscripció que trobareu a la Biblioteca, llegir-se els llibres i ja està! Així de fàcil!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada