3/1/13

Nova edició del Premi Atrapallibres i Protagonista Jove 2012/13

Un any més la Biblioteca Joan Triadú participa al  Premi Atrapallibres en la categoria de 11-12 anys i al Premi Protagonista Jove en la categoria de 15-16 anys que organitza el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (ClijCAT). Si voleu participar-hi, veniu a la biblioteca a omplir la butlleta. Els llibres finalistes són aquests que teniu aquí a continuació.

Premi Atrapallibres: Categoria 11-12 anys.


BERTRAN, Rüdiger. Coolman i jo. Bromera.
Com creieu que se sent en Kai, un xicot aparentment normal, quan ha de compartir la seva vida amb un heroi que només ell pot veure? Aquest personatge és diu Coolman i la seva característica principal és que sempre embolica les situacions compromeses, conduint-les cap al desastre. Kai pensa que aquesta presència imaginària és com un càstig però Coolman creu que ell és com una benedicció que pot solucionar tots els seus problemes. Fins i tot, els que tenen a veure amb les nous companys d’escola i amb la seva peculiar família -uns pares actors d’allò més enamorats i una germana antisocial-. Un relat dinàmic i molt divertit on les tires de còmic hi són presents per descobrir-nos qui és en Coolman, l’heroi més invisible dels antiherois.

LEWIS, Gill. Kulanjango. Cruïlla.
La Iona és una noia solitària i estranya que té un secret. Ha descobert un niu d’àguila pescadora, una apreciada au en perill d’extinció. Per sort, el compartirà amb en Callum. Tots dos es faran amics inseparables fins que un trist esdeveniment els separarà. Callum començarà llavors un viatge íntim i un periple accidentat seguint el vol migratori de l’ocell fins a l’Àfrica. Les aventures de l’àguila el portaran a conèixer altres realitats més dures que les de la seva Escòcia natal. I el que és més important, a intentar trobar-hi solucions. Aquesta esperançadora història es mou a mig camí entre els relats familiars d’una colla d’amics i les situacions d’injustícia humana i risc ecològic del nostre estimat planeta blau. Tot un repte!


PALUMBO, Daniela. Les maletes d’Auschwitz. Estrella Polar.
Les maletes amuntegades que, encara ara, es poden veure en un dels blocs del camp de concentració d’Auschwitz van pertànyer a famílies jueves que van anar a parar a aquell infern creient que tornarien a les seves ciutats i pobles. Malauradament, en molts casos no va ser així. Totes aquestes maletes porten una història al darrera, com els relats de quatre infants que van viure el dolor de la deportació nazi. En Carlo, un nen italià, estimava els trens i va haver de marxar de casa seva amb la seva col·lecció de bitllets ferroviaris cap a un destí incert. La Hannah tenia un germà discapacitat, en Jacob, que sempre contava les estrelles del cel i que no era del grat dels nazis. A França, l’Émelie no volia portar l’estrella de David al braç. I a Varsòvia, en Dawid fugirà del gueto acompanyat del seu violí. Quatre relats colpidors, realistes i entranyables, testimonis d’un temps que mai ha de caure en l’oblit i que cap infant hauria de tornar a viure.


Premi Protagonista Jove: Categoria 15-16 anys.


GREEN, John. No està escrit a les estrelles. Estrella Polar.
Aquesta és la història de Hazel i de la seva lluita diària per aconseguir uns anys més de vida. La medicina ha aconseguit reduir el seu tumor, però la malaltia continua aquí, marcant el ritme de la seva vida: proves d’hospital en hospital, moments de desesperació, la difícil i tensa relació amb els pares, i sobretot, els companys del Grup de Suport al Càncer. Hazel, que és una jove intel·ligent i lúcida, amb els seus anhels i les seves pors, té una cosa molt clara: ara que ha conegut el Gus al grup de suport, no hi ha temps per retrets, cal viure la vida al màxim fins a l’últim minut.


MURAIL, Marie-Aude. L’assassí de la corbata. Estrella Polar.
La Marie-Ève i l’Ève-Marie són dues germanes bessones que van morir en estranyes circumstàncies. La primera, fa quatre anys, d’un aneurisma tot sortint d’un restaurant amb el seu marit. La segona, d’adolescent, escanyada amb una corbata. Quan la filla de la Marie-Ève, la Ruth, troba una fotografia antiga dels seus pares i la seva tieta amagada en un calaix, alguna cosa del seu passat trontolla. Però quan penja la foto a internet, no s’imagina les reaccions que provocarà aquest fet: antics companys de classe, professors, i fins i tot el seu avi, no tarden a reviure l’estranya història de la mort de les bessones i el misteri es torna a obrir.
MURAIL, Marie-Aude. L’assassí de la corbata. Estrella Polar.


VAN DE VENDEL. Edward; ELMAN, Anoush. El noi que va trobar la felicitat. Cruïlla.
La història de Hamayun, un nen d’onze anys que fuig de l’Afganistan amb la seva família per culpa dels talibans, parteix d’uns fets reals i malauradament és més habitual del què imaginem. El seu testimoni ens ajuda a entendre, des dels ulls d’un nen que no perd l’esperança ni les il·lusions, l’horror de ser un refugiat que viu constantment sota l’amenaça de no rebre el permís de residència i ser expulsat per les autoritats del país d’acollida. L’intent d’en Hamayun i la seva família per començar una nova vida als Països Baixos és un exemple de supervivència i lluita que ens deixa a tots en evidència.

VILAPLANA, Silvestre. Resurrecció. Bromera.
La pèrdua d’un ésser estimat és un fet esgarrifós. Per això no és estrany que algú com William Fox, un poderós home de finances carregat de diners, decideixi invertir tot el què calgui per trobar la manera de tornar la vida a la seva filla. És així com un etnòleg i una psicòloga enceten una recerca arreu del món per esbrinar si algú és capaç de ressuscitar els morts. Però tot allò que descobreixen ve marcat per fets estranys i obscurs que semblen avisar-los de les conseqüències devastadores que pot tenir tirar endavant la investigació. És possible vèncer la mort? Qui són els dos germans que apareixen misteriosament i intenten impedir la investigació a qualsevol preu?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada